Sitemap Kontakta oss
 
 

Ved - lagrad solenergi

 

Titta på närbilden av tallen. Det är 17 årsringar som syns. Hela trädet har 74 årsringar och det var alltså minst 74 år när det fälldes. Troligen några år till då vi denna avkapade trissa inte är den nedersta delen på trädet. Låt oss anta att det blev 85 år. 
En årsring är vårveden och höstveden, sedan gör trädet stopp och vila under vintern. Därefter sätter det igång igen med ett nytt års tillväxt. 

Årsringen byggs av trädets upptag av ljus, vatten och det lösta kolet som finns i luften, koldioxid. Ljuset från solen tas upp och lagras i trädet.

Det gröna i barren/bladen, klorofyllet, fixar stor del av hela processen. Av det gröna bildas cellulosa – det bildas trä helt enkelt. 

Den innersta årsringen bildades för 85 år sedan, alltså år 1921. När vi eldar upp veden sker den motsatta processen mot tillväxten. Syre förbrukas, koldioxiden frigörs och framförallt kommer det ut värme. När den innersta årsringen brinner är det solens strålar från 1921 som kommer ut. Naturens kretslopp, visst är det väl fantastiskt?  

 årsringar