Sitemap Kontakta oss
 
 

Klyvyxan är effektiv

 

Vedklyvning >För den som inte kan/vill investera i avancerade vedklyvar är en vanlig vedkap samt en riktig klyvyxa fullt tillräcklig. En vanlig yxa är arbetskrävande och kan betraktas som en nödlösning. De speciella klyvyxor som finns är däremot förvånansvärt effektiva och handklyvning är inte alls så tungt som man kan tro.


Några kubikmeter ved klyvs snabbt och enkelt. Om fåglarna sjunger eller om du har en radio och kanske bra utsikt är vedklyvningen ett trevligt jobb och mycket allsidig motion. Allt behöver ju inte klyvas på samma dag. Är du nybörjare så satsa på en kvart om dagen. Det rätta tålamodet kommer med träning.

 

Bra klyvyxor finns oftast att köpa i motorsågsaffärer. Mindre storlekar av yxor har glasfiberskaft och de håller för den omilda behandlingen från en nybörjare. Större modeller med träskaft är lite tyngre, men just tyngden gör dem egentligen extra lättjobbade.
Man skall aldrig ta i hårt och svinga yxan hastigt över huvudet utan låta yxans egen tyngd sköta jobbet.

Yxan skall bara släppas ned mot vedträet. Den ovane svingar ofta för mycket och kommer då snart att hugga sig i benet. En klyvyxa skall inte användas som hammare eller slägga då kringflygande metallflisor är farliga för ögonen. Baksidan av yxhuvudet är bara avsedd att fungera som tyngd och inte som slägga.

Lövträ ska klyvas direkt och barrträ får gärna torka en aning
Klyvning av lövved skall ske snarast efter kapningen så går det lätt. Får björkved torka ett tag blir den benhård att klyva och kräver hårt arbete. Tall- och granved är däremot lättare att klyva om den har torkat några veckor först.